Două brașovence

Leopold Adler
Născut în Imperiul Austro Ungar în iulie 1848 la Praga și decedat în anul 1924 la Brașov.
În anul 1872 se mută în Brașov acolo unde fratele lui mai mare Moritz avea deja deschis un atelier fotografic la adresa Purzengasse 14.
A fost cumnatul lui Carl Muschalek, un alt fotograf celebru din Brașov, fiind căsătorit cu Caroline sora acestuia.
Lucrează la început în atelierul lui Moritz împreună cu acesta și fratele lor mai mic Alfred unde se perfecționează în arta fotografică, aceștia realizează în cea mai mare parte fotografii portret.
După câțiva ani, cei trei frați se despart iar Leopold Adler rămâne în Brașov și devine unul dintre cei mai importanți fotografi din oraș unde realizează fotografii până în anul 1900.
Între 1900 și 1909 atelierul este preluat și condus de fiul său și asistentul său Josef Schuller, ca mai apoi să revină și să-l conducă până în anul 1924.
A fost unul dintre cei mai prolifici fotografi din această zonă prin portretele și peisajele transilvănene realizate de ei.
În prezent vă recomand să mergeți să vedeți atelierul lui Leopold Adler și a lui Carl Muschalek la Muzeul civilizației urbane a Brașovului (http://www.mcubrasov.ro/ ) unde sunt sute de fotografii ale celor doi fotografi, un aparat de fotografiat și multe alte surprize.
Ca o notă din partea noastră, este remarcabil acest atelier și este unul dintre puținele locuri unde poți vedea fotografii de epocă.

Comentarii