Lidia Jiga și tigrul Amur, doamna cu tigrul pe stradă în București

Lidia Jiga și tigrul Amur, doamna cu tigrul pe stradă în București, prin anii' 60. O celebră dresoare de tigrii care a lucrat la Circul de Stat București. Născută pe 1 mai 1932, în Veneţia de Jos, Braşov unde a copilărit. La 21 de ani, a plecat la Bucureşti, unde s-a angajat ca îngrijitoare de animale la Circul Krateyl. Aici a întâlnit un dresor din Germania și datorită lui, a ajuns dresoare la noul Circ de Stat din Bucureşti. În cîtiva ani a ajuns cea mai cunoscută dresoare de tigrii din România.
Se spune că umbla prin București cu superba ei mașină decapotabilă cu tigrul ei preferat, Amur, pe locul din faţă. Moare într-un tragic accident într-un specacol de circ în Rusia.
Povestea macabră a morții ei din presa vremii (poate fi chiar un subiect de film clar): pe 7 noiembrie 1970, ora 21:32 în arena Circului din Harkov Ligia Jiga și-a dat ultima suflare. Maestrul Iozefini, directorul Circului de Stat, a povestit tragicul eveniment într-un articol din revista "Flacăra". "Dresura sa avea în componență cinci lei (Ruslan, Osvald, Prinț, Niki şi Gambus) şi trei tigri (Bengal, Amur şi Baghera). În seara zilei de 7 noiembrie, la al doilea spectacol, după matineu, când circul din Harkov gemea de lumea venită să aplaude pe artiștii români, la 5 minute după începerea dresurii, se petrece accidentul fatal care avea să pună capăt vieții și carierei frumoasei dresoare. După primul truc prezentat, ea s-a întors spre public, cu spatele la animale, exprimând mulțumiri pentru apluzele primite. În acel moment, leul Ruslan s-a repezit asupra ei, apucând-o de şold. Jetul de apă pornit la timp de către recuzitorul Gheorghe Chiriagos a silit leul să se retragă, dar Lidia Jiga s-a dezechilibrat şi a căzut la pământ. În aceași fracțiune de secundă, din apropierea victimei, a ţâșnit tigrul Amur, arucându-se asupra dresoarei, cu toată greutatea celor 200 kilograme ale sale. Muşcăturile lui la gât şi la ceafă au ucis instantaneu victima, care nu a mai putut schița nici cea mai slabă reacție de apărare. Tigrul a târât apoi trupul prin arenă şi nici jetul de apă proiectat asupra sa , nici gloanţele oarbe ce i-au fost trase în urechi de artistul român Alois Krateyl care, cu un curaj deosebit, a intrat între gratii, nu l-au făcut să lase victima. Abia după ce Alois Krateyl l-a lovit cu putere în cap cu furca de fier, tigrul șI-a desprins colții și s-a refugiat în tunel. În vacarmul stârnit cu acel prilej, când restul animalelor alergau în toate părțile, ușa grilajului prin care se intra în arenă a fost uitată deschisă. Unul din lei a ieșit spre public, dar a intervenit oportun dresorul de cai, Krateyl senior, care a reușit să izoleze leul şi să-l îndrepte spre cuşca lui prin spatele arenei. În arena goală, stropită din belşug cu sânge, zăcea trupul sfârtecat al Lidiei Jiga. Două femei din public, martore ale macabrei scene au născut pe loc; un bărbat în vârstă a rămas pironit pe fotoliul său, insensibil la agitația din sală: de groază. Inima i se oprise. Era ora 21:32. În mod ciudat și inexplicabil, ceasul din camera hotelului unde locuia Lidia se oprise și el la aceași oră…''

Comentarii